Skip to content

UNIEKE BRUILOFT MET EEN KLEIN BUDGET

Wat doe je als je een klein budget hebt en toch een onvergetelijke bruiloft wilt organiseren? Regelmatig krijg ik de vraag van trouwlustige luitjes of dat überhaupt wel mogelijk is. Het antwoord is (en ik spreek uit eigen ervaring!) een zeer volmondig JA!
null
Toen mijn hubbie en ik besloten om te trouwen hadden we ook geen enorme spaarpot en wilden wij alles klein houden. Onze familie had daar hele andere ideeën over en al snel werd er met een klein budget een verrassende en vooral authentieke bruiloft georganiseerd. Graag geef ik je een aantal tips over hoe je jouw dag uniek kunt maken, zonder heel veel geld kwijt te zijn en laat ik je een kijkje nemen achter de schermen van mijn low-budget (LB) wedding.

1. BESPAAR DOOR OUT-OF-THE-BOX TE DENKEN
Misschien is het je al opgevallen, maar het lijkt wel of alles waar het woord 'trouw' of 'bruid' voor staat opeens twee keer zo duur is. Dit is omdat het emotie-aankopen zijn: je bruiloft is een zeer bijzondere dag, je wilt dat alles perfect is en koopt daardoor veelal gebaseerd op emotie. Wanneer je buiten het 'trouw-circuit' gaat kijken, zal je zien dat er heel veel leuke en mooie dingen te koop, te huur of te gebruiken zijn die een stuk goedkoper zijn. Ook het loslaten van hoe-het-hoort kan je een behoorlijke kostenbesparing opleveren en ook nog eens heel erg leuk blijken te zijn! Waarom? Omdat de kans groot is dat je dan gaat doen wat echt bij jou past in plaats van wat (jij denkt dat er) verwacht wordt. Probeer eens om volledig out-of-the-box te denken en ontdek alle andere mogelijkheden die er zijn om een unieke bruiloft te organiseren.
null
Onze LB-wedding:
In plaats van een ceremonie op een gehuurde locatie heeft mijn familie op de grote veranda van zus Romy en zwager Johan een persoonlijk moment verzorgd. Oude, door mij gekoesterde, gospels werden gezongen en er was een kort en persoonlijk spiritueel moment. Ook las één van de 3 J’s een gedicht van Toon Hermans voor (wat voor mij toch wel één van de hoogtepunten van de dag was) en vader Piet waagde zich voor het eerst in zijn leven aan een echte speech. Allemaal gebeurtenissen die niets anders kosten dan een hoop liefde en inzet van familieleden, maar die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten.

2. BESPAAR OP JE TROUW-OUTFIT
Als je gaat shoppen voor nieuwe trouwkleding bij de reguliere bruidswinkels kan dit een grote hap nemen uit je budget. Kijk ook eens naar andere mogelijkheden, zoals winkels die tweedehands kleding reinigen en verkopen, Marktplaats, een familielid die mooie kleding kan naaien of via een online leverancier van trouwkleding. Misschien is dit niet helemaal volgens het beeld dat je altijd gehad hebt over hoe het zou gaan, maar wanneer je ziet wat voor besparing je dit oplevert, kan het wel de moeite waard zijn.
null
Onze LB-wedding:
Omdat ik niet al te veel uit wilde geven aan een jurk die ik maar één dag zou dragen ben ik online gaan zoeken. Na uitgebreid persoonlijk contact met één van de leveranciers van www.aliexpress.com (ze klonk net als Mrs. Doubtfire: "O dear, everything will be OK", wat mij vreemd genoeg nogal geruststelde) had ik mijn jurk binnen 3 dagen na de bestelling in huis. Omdat de prijs zo laag uitviel bleef er ruimte over voor een andere jurk voor 's avonds. Ook de outfit van hubbie (een absolute non-kostuum-man) was zeer betaalbaar: een broek en overhemd, en als finishing touch een door mijzelf genaaid gilet (nagemaakt van een gilet dat ik voor maar € 4,- besteld had bij www.lightinthebox.nl, maar waarvan de kwaliteit niet zo mooi was), bretels en een pet.
Kosten voor ons beiden: niet duurder dan een outfit die je in het dagelijks leven ook draagt.

3. ZORG VOOR PERSOONLIJKE DETAILS
Waar anderen met een groot budget misschien een OH- en AH-effect bereiken door een extravagant luxe zaal of heel bijzonder eten, kan jij dat effect bereiken door het toevoegen van persoonlijke details. Wanneer je de dingen die écht bij jou passen gebruikt op de bruiloft, wordt jouw bruiloft uniek. Bedenk kleine verrassingen voor je gasten en/of je partner, voeg een uniek detail toe aan de ceremonie en doe vooral helemaal jouw ding. En dit hoeft helemaal niet veel geld te kosten!

Onze LB-wedding:
Als gevolg van mijn allergie voor de traditionele bruid-komt-van-de-trap-af-scene hebben hubbie en ik elkaar ontmoet in een prieeltje in het stadspark. Langs de route die hij moest lopen om daar te komen stonden broer en alle zussen hem als verrassing verspreid op te wachten met bordjes: ‘Checkpoint for the groom’, ‘Point of no return’ e.d.. De bordjes waren gemaakt van oude plankjes van een radiator-ombouw, beschreven met watervaste zwarte stift en een beetje hulp van een letter-sjabloon (Hema).
Kosten nihil, verrassing onbetaalbaar!
null
Ook op het stadhuis zorgde een persoonlijk detail voor een leuk moment: geen traditioneel ringkussen, maar een stoere Willy-jeep met de ringen om de antenne heen, als verrassing gemaakt door de jongste van de drie J's.
Kosten: € 9,95

Wij hadden onze getuigen gevraagd of zij beiden op het stadhuis een toespraak wilde houden om zo een persoonlijk tintje aan de ceremonie te geven. Zij deden dit met zoveel inzet, overgave en eerlijkheid dat het voor iedereen ontroerend was. Wat een luxe om zoveel mensen om ons heen te hebben op wie wij een beroep konden doen.
Kosten: € 0,- maar het resultaat was geweldig!

4. MAAK GEBRUIK VAN WIE/WAT ER IS
Wanneer je rondkijkt in je omgeving zal je ontdekken dat er heel wat mogelijkheden zijn waar je in eerste instantie niet aan gedacht hebt. Denk bijvoorbeeld aan familieleden of vrienden die goed kunnen koken, zingen of fröbelen. Of aan die mooie auto van je zwager, de taartstandaard die al jaren de kast staat of de ruimte die je in je schuur hebt. Maak eens een lijst van dingen die je nodig hebt voor de bruiloft en loop deze punt voor punt door, terwijl je denkt: wie kan dat of wie heeft dat? Op deze manier kan je heel veel geld besparen.
null
Onze LB-wedding:
(Schoon-)vader Luc, hobby-fotograaf, heeft in het park een mini-fotoshoot gedaan. Grappig detail was dat hij ook foto’s nam op de route die hubbie moest lopen, waardoor ik als bruid een kwartier alleen in een prieel in het park gestaan heb. Dit leidde tot een smakzoen van de plaatselijke dronkaard en hilarische gesprekken met voorbijgangers die blijkbaar nogal in de war raakten van eenzame bruid zonder gom. Gedurende de rest van de dag heeft zwager Wouter van www.rawbirdphotos.nl prachtige foto's gemaakt en heeft zwager Martijn alle happenings gefilmd.
Kosten: € 0,-, maar wel hebben wel een uniek fotoboek en een prachtige film cadeau gekregen.
null
Omdat we een aardig eindje bij ons huis vandaag trouwden was mijn eerste idee voor trouwvervoer niet haalbaar, namelijk samen met hubbie op mijn lichtblauwe retro-scooter (het zou zeker leuke foto's opgeleverd hebben). Van zwager Johan mochten we daarom die dag gebruik maken van zijn Jaguar, welke voorzien was van tule op de hoedenplank voor dat extra 'trouw-gevoel'. We voelden ons net een stel filmsterren in die luxe bak!
Na het stadhuis zijn we met alle kinderen gaan toeren in de Hank-o-mobiel, waarbij neefje Bowen als trotse conducteur iedereen voorzag van een treinkaartje. Hilariteit alom toen bij het vertrek van de Hank-o-mobiel bleek dat schoonzus Marloes het treintje voorzien had van ‘Just married-blikken’.
Kosten: € 75,-

5. VIND JE DIY-MOJO
Veruit de makkelijkste manier om geld te besparen én om unieke details toe te voegen aan jouw bruiloft is door te fröbelen. Mocht je het idee hebben dat je niet creatief bent, vraag dan aan je crea moeder, zus of tante of ze willen helpen en plan een paar gezellige fröbel-avonden voor de bruiloft.
null
Onze LB-wedding:
Aan het begin van de dag zijn alle gasten door nichten Charlotte en Julia bij mijn ouders thuis ontvangen met handgemaakte cadeautjes zoals een emo-pintje en een waterflesje. Vooral dat laatste bleek geen overbodige luxe te zijn, want het was die dag behoorlijk warm. Kijk voor de beschrijving van hoe je een emo-pintje maakt op www.metliefdevoor.nl
Kosten: inkoopsprijs van water en bier + papier en lijm

6. BESPAAR OP ETEN EN DRINKEN
Een grote kostenpost tijdens een bruiloft is de catering. Wanneer je op locatie eten en drinken laat verzorgen betaal je voor de ruimte, de bediening, inkoop, bereiding én het eten en de drank. Gelukkig zijn er, met wat creativiteit, genoeg alternatieven te vinden waarbij je gasten heerlijk kunnen eten, zonder dat het een vermogen kost.
null
Onze LB-wedding:
De bruiloft ging voor de gasten van start met een met veel liefde gemaakte lunch bij mijn ouders thuis.
Kosten: onbekend omdat dit een cadeau was, maar je kunt uitgaan van de inkoopsprijs
null
In de tuin waar we gegeten hebben stond een zelfbedieningsbar: een tafel met glazen en allerlei dranken, een bak met ijs en een teiltje water met een theedoek zodat iedereen zijn/haar eigen glas op zou kunnen spoelen voor het volgende rondje. Om de zoveel tijd werd door een familielid de voorraad drank en ijs aangevuld en het afwaswater ververst.
Kosten: drank tegen inkoopsprijs.
null
Voor de bierliefhebbers had zus Maggie als verrassing een beer-barrow gemaakt: een kruiwagen gevuld met ijs en verschillende biertjes. Ik hoef zeker niet te vertellen dat dit een groot succes was?!
Kosten: bier tegen inkoopsprijs en ijs (veel supermarkten verkopen zakken met ijsblokjes)

De limoncello-toast (die bijna niet door ging omdat de drank bevroren was, maar door altijd rustige zwager Jan vakkundig ontdooid werd) werd gevolgd door een heerlijk buffet. Zwager Johan, die BBQ-en tot een ware kunst heeft verheven, verraste alle gasten met heerlijke hapjes van de BBQ, aangevuld met salades die door de familie gemaakt waren.
Kosten: onbekend omdat dit een cadeau was, maar je kunt uitgaan van de inkoopsprijs.
null
Het toetje bestond uit een overheerlijke sweet-table vol taart en snoep, verzorgd door (schoon-)zus Joyce die kosten nog moeite gespaard had om het oud-hollandse snoepgoed te krijgen waar onze oma Mimi ons vroeger op trakteerde. Op een etagère stonden drie taarten (van de Hema!), met als topper een Playmobil-pianist die “Daar komt de bruid” speelde, omdat ik ooit eens gezegd had dat ik dat zo leuk vond.
Kosten: onbekend omdat dit een cadeau was, maar je kunt uitgaan van de inkoopsprijs.

7. BESPAAR OP ENTERTAINMENT
Het inhuren van een DJ of een band kan een kostbare zaak zijn, maar is vaak wel zo leuk voor de sfeer. Ook live-muziek tijdens de huwelijksvoltrekking op het stadhuis of tijdens de (kerkelijke) ceremonie kan aardig in de papieren lopen. Kijk eens rond binnen de kring van vrienden en familie wie er talent heeft als muzikant of als DJ.
null
Onze LB-wedding:
Aan het begin van de avond op onze bruiloft werden we verrast met een persoonlijk cadeau van vriend Marcel: een mini-picknicktafelconcert waarbij hij gitaar speelde en 'Beneath your beautiful' voor ons zong. Heel ontroerend en zeer gewaardeerd.
Als geweldige afsluiter van onze grote dag kregen we nog een tuinconcert cadeau van (schoon-)zus Romy die op professionele manier enkele jazz-nummers ten gehore bracht. Mijn all-time favorite ‘At last’ van Etta James (hoe toepasselijk voor een bruiloft) een nummer van Barbra Streisand, nog een aantal songs uit de oude doos en uiteindelijk het door Frank Sinatra zo bekend geworden ‘I’ve got you under my skin’…. Dat laatste bleek uiteindelijk een flashmob-song te worden, waarbij alle gasten meezongen met een Nederlandse tekst. Het idee alleen al dat iedereen maanden achter zijn laptop had zitten oefenen op de melodie en de tekst maakte dit moment absoluut onbetaalbaar.
Kosten: €0,-, maar het effect was ongekend. We hebben genoten van iedere seconde!

Dit is slechts een kleine greep uit alle happenings van onze grote dag. Ik heb nog niet eens verteld over de partytent die wij gekocht hebben in de aanbieding voor een prijs die lager lag dan de huurprijs voor één dag, of over de corsages die nog geen € 0,10 per stuk gekost hebben of over de muffins op de markt of dat dat bijna iedereen gekleed ging in prachtige jaren ’50 outfits. Of.....
null
Waarom vertel ik je dit allemaal? Omdat ik duidelijk wil maken dat je ook met heel weinig middelen een grootse bruiloft kunt organiseren die helemaal past wie jullie zijn. Schakel familie en vrienden in om jullie ideeën te bespreken en uit te voeren, laat je vooral niet overhalen om dingen te doen ‘zoals het heurt’ maar blijf jezelf en durf te doen wat jij leuk vind! Mijn hubbie en ik hebben intens genoten van onze eigen, authentieke bruiloft. Rest alleen nog de vraag: wat heb jij nodig om jouw bruiloft onvergetelijk, maar vooral uniek te laten zijn?

Snoebeltjes,
Pien

Ps. Heb je vragen? Uitdagingen voor je bruiloft waar je nog geen oplossing voor weet? Opmerkingen of ideetjes die je wilt delen? Plaats een reactie of stuur een mail naar pien@metliefdevoor.nl en je krijgt zo snel mogelijk een reactie.!
  • Twitter
  • Facebook
  • Print this article!
  • E-mail this story to a friend!

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

Reactie toevoegen

Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.
Email adressen worden niet getoond en zijn alleen zichtbaar voor de blogger.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA

Form options